Jan Scheffer schrijft regelmatig een blog voor logistiek.nl. Hieronder vindt u een selectie van deze blogs.

Zorginstellingen: boek vooruitgang ...

De zorg zou meer open kunnen staan voor de supply chain professional. Samenvoegen van zorgkennis en supply chain professionals zorgt namelijk voor kostenreductie en verhoogt de productiviteit in het primaire proces van zorg.Lees verder .......

Logistieke software is hopeloos ouderwets

Mijn zoon ergert zich aan lege schappen in de winkels. “De software die in winkels gebruikt wordt, is niet meer van deze tijd.” De discussie thuis aan de eettafel kwam toen wel goed los.


Lees verder .......

Jubilerende Jan Scheffer over 40 jaar logistiek

“Op 6 januari 1976 liep ik de logistiek binnen op luchthaven Rotterdam. Het was een tijdelijke keuze, want daarvandaan zou ik wel iets leuks gaan zoeken! Nu precies 40 jaar later is er veel veranderd en dan niet alleen in het tijdelijke aspect.” De jubilerende Jan Scheffer blikt terug in deze persoonlijke blog.


Lees verder.....

Kent u het al, biologiestiek?

'Alles is logistiek' is de lijfspreuk van Pieter Vlot. Pieter is sinds 3 jaar logistiek manager bij Rivas Zorggroep, daarvoor was hij chemisch analist op het laboratorium. Die passie voor iemand die net in de logistiek zit, is geweldig. Samen schrijven wij deze blog om zijn stelling te bewijzen op het vlak van de biologie van het menselijk lichaam.

Lees verder ....

Innovaties komen zelden uit eigen sector

Op welk onderdeel zouden innovaties in de logistiek welkom zijn? Wat ziet u gebeuren in andere sectoren? Wat vindt u van andere industrieën, welke ideeën heeft u over bijvoorbeeld de entertainmentindustrie of de zorgsector? Waarom lukt het u niet om buiten de kaders te denken in uw eigen vakgebied?

Lees verder.....

Zwartepieten in logistiek: gaat u mee met trends?

Individualisatie, Lean, Supply Chain Finance, S&OP; ik zou een blog kunnen vullen met alleen al het benoemen van alle trends en ontwikkelingen. Wanneer ga je mee in zo'n trend? Wanneer moet je mee in zo'n ontwikkeling en krijg je de organisatie wel op één lijn? Tijd voor een masterclass Veranderkunde in de logistiek.

Lees verder.....

Kwaliteit en kostenbeheersing: gaat dat samen?

De zorgsector ontwikkelt zich in hoog tempo. Waar de afgelopen decennia hebben geleid tot een positie in de wereldkopgroep op het gebied van kwaliteit van zorg, heeft dat tevens geleid tot een positie in de staart met betrekking tot kosten van diezelfde zorg. Is dat een logisch gevolg, is het een keuze tussen kosten en kwaliteit?

Lees verder.....

Wat doet de zorg beter dan de industrie?

LogiZ was een initiatief om kennis vanuit de industrie over te dragen aan de zorgsector. Inmiddels zijn we flink in de zorg bezig om organisaties te helpen en wat blijkt? Ook de industrie kan nog wat leren van de zorg: in actie komen!

Lees verder.....

Feyenoord kampioen 2012-2013

De logistiek van een kampioensfeestje is behoorlijk complex. In het geval van Feyenoord komt helaas reguliere logistiek en zorglogistiek vaak gevaarlijk dicht bij elkaar. Jan Scheffer blogt hier over de zin en onzin van risico’s en voorspelling.

Lees verder.....

Gefeliciteerd! 25 jaar vakblad Logistiek

25 jaar vakblad Logistiek! Wat is er in die afgelopen 25 jaar gebeurd, wat zijn de ontwikkelingen in de logistiek, maar ook waar was u in uw carrière 25 jaar geleden? Jan Scheffer over mijlpalen en ontwikkelingen.

Lees verder.....

Zijn logistiek adviseurs nuttig?

Laten we nou maar eindelijk eens die discussie voeren: zijn adviseurs nuttig? In een zeer recent onderzoek van het Abvakabo kwam naar voren dat veel van de subsidiegelden in de zorg bij adviseurs terechtkomt. In de industrie is dat niet veel anders. Maar omdat het in de zorg maatschappelijke gelden zijn, maakt de politiek zich nu erg druk over het gebruik van die subsidies.

Lees verder.....

Veel vraagtekens met verkiezingen voor de deur

Nog even en we mogen weer naar de stembus. We kunnen kiezen voor meer asfalt of meer openbaar vervoer, uit 10 verschillende manieren om de zorgkosten te verlagen. Wat is voor u belangrijk in uw werk? Wat moet zeker worden meegenomen?

Lees verder.....

Geeft logistiek wel een concurrerend voordeel?

Twee ziekenhuizen werken samen op het gebied van inkoop en logistiek: 'front office competitors, back office friends'. Kan dat ook in de industrie?

Lees verder.....

Ajax koos onjuiste type verandermanagement

Steven ten Have, de voorzitter van de Raad van Commissarissen bij Ajax is hoogleraar verandermanagement. En toch liggen nou juist daar de problemen bij de voetbalclub. Wanneer gebruik je de 'harde' en 'zachte' kant van verandermanagement?

Lees verder.....

Lean en S&OP is verleden tijd; op naar Agility

Vooruitlopende organisaties hebben Lean en S&OP allang geïmplementeerd. In de snel veranderende wereld van high-tech met ultrakorte levenscycli of de modewereld waarin zes collecties per jaar de standaard is, moet een organisatie in al zijn facetten snel kunnen inspelen op nieuwe trends. Agility zal de komende tijd een organisatie voorsprong moeten geven in de zorg.

Lees verder.....

Differentiatie in premies, wat vindt u?

Betalen voor verbruik, daar is niets mis mee, maar kun je dat direct doortrekken naar medische hulp? Wie bepaalt wat ongezond is en hoe gaan we dat verrekenen? Differentieert u in uw prijzen?

Lees verder.....

Personeelstekort in de zorg is een mythe

Om maar met de deur in huis te vallen: de voorspellingen over het tekort aan arbeidsplaatsen in de zorg gaan uit van ongewijzigd beleid. Als je bedenkt dat er nooit een focus is geweest op een beheersbaar proces dan zijn verbeteringen in productiviteit van 8-15 procent makkelijk haalbaar.

Lees verder.....

SCM en EPD hanteren dezelfde achterhaalde redenen

Het Elektronisch Patiëntendossier staat onder streng toezicht vanwege privacybescherming, en terecht. Toch hebben we het hier over een grote logistieke optimalisatieslag die nu niet doorgaat om een achterhaalde reden. Maar gebruiken supply chain managers vaak niet dezelfde achterhaalde redenen?

Lees verder.....
RapidWeaver Icon

Made in RapidWeaver